Έρχεται νέα πανδημία;

Όπως δείχνουν τα πράγματα, το παραμυθάκι με τον κόβιντ πλησιάζει προς το τέλος του.

Και προτού με βρίσουν οι μενουμεσπιτάκηδες, να σας πω ότι αν δεν ήταν ο κίνδυνος απόλυσης από την εργασία αλλά και η πίεση του να μην επιτρέπουν σε σχολές, καφέ, γυμναστήρια κλπ τους μην εμβολιασμένους, ελάχιστοι θα το έκαναν και αυτό οι πιο ευκολόπιστοι.

Τελειώνει σιγά σιγά λοιπόν το θέμα αυτό, εκτός από την Ελλάδα θα έλεγε κανείς, μιας και εδώ παίζουν μάλλον καλύτερες συμφωνίες με τις εταιρίες. Που να ξέρουν τώρα τα κορόιδα οι ξένοι από μίζες και συμφωνίες, εδώ ο κακόμοιρος ο Κουρτς προσπάθησε να κλέψει μια τζουρίτσα από την μπάλα που παίζουν οι δικοί μας και την πάτησε, σε σημείο που σε εμάς γελάνε μέχρι και οι τελείες στα άρθρα των πουλημένων ΜΜΕ. Βέβαια, εδώ να πω ότι μπορεί να τραβήξει λιγάκι παραπάνω το θέμα κόβιντ εδώ, αλλά είναι βλέπετε για το κοινό καλό εννοείται και γενικά όταν βλέπεις φάτσες σαν του Βασιλακόπουλο ή του Πέτσα να σε διαβεβαιώνουν ότι όλα θα πάνε ρολόι, να ξέρεις ότι σε περιμένει το χειρότερο. Ειδικά φάτσα σαν του Πέτσα, ξέρετε πως την λένε στην πιάτσα;

Αλλά έλα που τους άρεσε αυτός ο έλεγχος και η επιβολή λοκντάουν και δεν θέλουν να το χάσουν. Τι γίνεται όμως τώρα, που δεν τους βοηθάει και αυτός ο κωλόκαιρος και αντί να έχει 30άρια, ώστε να πλασάρουμε το παραμύθι περί αλλαγής του κλίματος και να ρίχνουν στο κλίμα τις ευθύνες για οτιδήποτε, πάει και κάνει κρύο από τώρα, φθινόπωρο. Πως ήταν τότε που έλεγαν για παγκόσμιο χάρτης της NASA ότι δήθεν έδειχνε πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την κλιματική αρπαγή; Εν των μεταξύ ο χάρτης αυτός έδειχνε απλά πηγές θερμότητας, παίζει να έδειχνε και εμένα που είχα ανάψει τα κάρβουνα για να ψήσω κάτι παλιοπαϊδάκια που είχα.

Αλλά έχουν και ένα δίκιο εδώ που τα λέμε, έτσι; Να, αυτή η ατμόσφαιρα μας κάνει νούμερα, μας βγήκε ευαίσθητη κάπως και δεν μας λέει και τι έχει, όπως οι γυναίκες. Μπορεί από την άλλη πλευρά, να μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και γενικά ότι περιέχει το διάστημα, αλλά από εδώ, το επιρεάζει βλέπεις η εξάτμιση του LADA μου. Αν είναι τόσο ευαίσθητο από αυτήν την πλευρά, αλλά όχι από την άλλη, ε, ας το γυρίσουμε ανάποδα.

Αλλά επειδή δεν περνάει και πολύ η κλιματική αρπαγή, τουλάχιστον όχι μέχρι να γίνει μια νέα λίστα Πέτσα, κάτι πρέπει να γίνει για να μείνεις σπίτι σου. Σου λένε οι μεγάλοι, δεν φοβηθήκατε πουλάκια μου τον κόβιντ και νομίζατε ότι ήταν κάτι το αστείο; Θέλετε να ξενυχτάτε μέχρι πρωίας τραγουδώντας το ξενυχτάω, γιατί από το πάχος μες στο σπίτι δεν χωράω; Ε, ετοιμαστήτε για το δεύτερο επίπεδο της πανδημίας.

Ένας νέος ιός λοιπόν, ονόματι Nipah και με ποσοστό θνησιμότητας ως και 75%, ανησυχεί την Ασία, ενώ όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχει εμβόλιο μέχρι στιγμής, αν και δοκιμάζονται κάποια.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του εμβολίου της AstraZeneca, ενδεχομένος να προκαλέσει μια νέα θανατηφόρα πανδημία, αν και μέχρι στίγμής δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό μιας και προς το παρών φαίνεται να τον περιορίζουν, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν για ενδεχόμενη πανδημία.

Ο ιός Nipah δεν είναι κάτι νέο, αφού απασχολεί τους επιστήμονες από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο ιός φαίνεται να ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, οι οποίες έφαγαν κάτι φρούτα και στην συνέχεια κάποια γουρούνια έφαγαν ότι απέμεινε και μετέδωσαν έτσι τον ιό στον άνθρωπο, ο οποίος άνθρωπος τρώει επίσης σαν γουρούνι. Όπως φαίνεται, ένα από τα συμπτώματα του ιού είναι η εγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Παρότι ο ιός είναι παλιός, γιατί ξαφνικά ανησήχησαν οι επιστήμονες; Ότι πριν από λίγο καιρό, ένα 12χρονο αγόρι πέθανε από τον ιό αυτόν και ήρθε σε επαφή με κάμπσοους άλλους. Οπότε και έχει αρχίσει η διαδικασία αναζήτησης τους. Προς το παρών, δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό. Αλλά μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα. Για οτιδήποτε νεότερο, εδώ θα είμαστε να τα πούμε.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.