Γιατί τα Elleeina™ Hoaxes είναι επικίνδυνα

Τα Ellinika Hoaxes είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς content creators τον τελευταίο καιρό. Έχουν ξεφύγει από τις καλές τους ημέρες, όπου οι περισσότεροι τους είχαν σαν θεούς (καλά στην Ελλάδα γενικά έχουμε μια τάση να θεοποιούμε τα πάντα) και τελευταία έχουν αρχίσει να τους την λένε ακόμη και οι πιο φανατικοί (όχι όμως οι σκληροπυρινικοί φαν τους, οι οποίοι είναι άτομα με μυαλό αμοιβάδας).

Στην αρχή της πορείας τους, τους ακολουθούσα και εγώ, μιας και παρακολουθώ γενικά ότι προλαβαίνω για να έχω μια σφαιρική άποψη των γεγονότων. Κάποια στιγμή, σε ένα άρθρο τους με τίτλο «Έχει το μπρόκολο περισσότερη πρωτεΐνη από τη μπριζόλα«, παρατήρησα ότι έγραφαν αυτά που πριν λίγες μόλις ημέρες είχα διαβάσει σε ένα ξένο site. Μέχρι και ο τίτλος τους, ήταν ως ένα σημείο, πιστή μετάφραση του αυθεντικού site.

Στο τέλος, ο «ερευνητής» του άρθρου, γνώριζε ότι κανείς δεν θα έψαχνε περισσότερα και έτσι δεν χρειάστηκε να βάλει πηγή. Άλλωστε τα Elleeina™ Hoaxes έγιναν γνωστά γιατί ο κόσμος δεν ήξερε ότι με ένα απλό δεξί κλικ, μπορούσες να ψάξεις για μια φωτογραφία και να δεις την πηγή της και να καταλάβεις έτσι αν το άρθρο έλεγε ψέματα ή όχι. Another way λοιπόν, γιατί το anyway σαν έκφραση είναι πλέον μπανάλ, τους το είπα και επεξεργάστηκαν το άρθρο βάζοντας την αρχική πηγή, όπως θα δείτε στις εικόνες. Για τους άπιστους θωμάδες, έχω τα link από τα αρχεία. Βέβαια, όταν το έγραψα στα σχόλια, ένας από τους υπερβολικά έξυπνους φαν τους, μου είπε ότι μπορεί να είναι επεξεργασμένες οι φωτογραφίες μου. Ναι, είναι τρομερά έξυπνοι εκεί, δεν μπορείς να τους πιάσεις από πουθενά.

Στην πορεία, εντόπισα και άλλες τέτοιες παρατυπίες. Τα Elleeina™ Hoaxes ξεχνούσαν να αναφέρουν τις πηγές τους και τις πρόσθεταν αργότερα, όταν τους έλεγα εγώ ή άλλοι στα σχόλια. Ειδικά το snopes, το έχουν ξεσκίσει στην αντιγραφή.

Δεν άργησα και πολύ να καταλάβω ότι έχουμε να κάνουμε με άτομα που απλά αντιγράφουν από τρίτους την έρευνα τους και την παρουσιάζουν σαν δική τους. ΟΚ, αυτό δεν είναι κακό θα μου πεις, γιατί όμως τους αναφέρεις ως επικίνδυνους;

Ο λόγος είναι απλός. Γιατί είναι άσχετοι και δεν κάνουν πραγματική έρευνα. Περισσότερη έρευνα κάνω εγώ στα video μου για να βρω πηγές, παρά οι ίδιοι. Πως λειτουργούν τώρα. Ας πούμε, ότι έχω μια εταιρία, την Λέρας ΑΕ και με κατηγορούν διάφορα καλόπαιδα ότι μολύνω ας πούμε την θάλασσα. Τα Elleeina™ Hoaxes το πρώτο που θα κοιτάξουν, είναι τι θα απαντήσω εγώ σαν εταιρία. Οπότε, εγώ σαν Λέρας, βγαίνω και λέω ότι αυτά που λένε είναι συκοφαντίες και βάζω και έναν πληρωμένο γιατρό να πει την γνώμη του. Τα Elleeina™ Hoaxes θα πάρουν αυτήν μου την δήλωση και θα βγάλουν όσους με καταγγέλουν σαν ψεύτες και έτσι έχουμε κερδίσει όλοι μας και περισσότερο η Λέρας ΑΕ.

Έτσι λειτουργούν όλοι οι fact checkers, ή σχεδόν όλοι. Πριν λίγα χρόνια, υπήρξε μια διαμάχη με τα Elleeina™ Hoaxes και το thepressproject, όπου το 2ο υποστήριζε ότι το προϊόν Roundup και συγκεκριμένα η ενεργή του ουσία, η γλυφοσάτη, είναι καρκινογόνα. Τα Elleeina™ Hoaxes, έκλεισαν το άρθρο τους με την κλασική τους παπάτζα, περί έλλειψης επιστημονικών δεδομένων. Πω, πω, ανατσουτσούρωσα μιλάμε.

Συγκεκριμένα, έγραψαν «διάφορες σελίδες ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της γλυφοσάτης στερούνται επιστημονικής βάσης«, προσπαθώντας να δείξουν ότι το Roundup είναι ακίνδυνο, όπως έγραψε τότε και το thepressproject, με μια μανία να το βγάλουν αθώο, θα έλεγα εγώ.

Τα Elleeina™ Hoaxes βασίστηκαν στις οδηγίες της Monsanto, αλλά ξέχασαν να αναφέρουν ότι η Monsanto ελέγχονταν στην Γαλλία για παράνομες συμφωνίες με δημοσιογράφους, ενώ «φακέλωνε» τους επικριτές της. Μάλιστα δικαστήριο της Καλιφόρνιας καταδίκασε τη Monsanto να καταβάλει 2 δισ. δολάρια σε ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο γεγονός που αποδίδει στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup.

Στο δικαστήριο που έγινε, όταν ο δικηγόρος ρώτησε τους ενόρκους τι θα ήθελαν να ακούσουν από την Bayer, ένας ένορκος απάντησε ότι θέλουν αποδείξεις ότι το φάρμακο είναι αθώο. Ένας ένορκος μάλιστα πρότεινε στον δικηγόρο ότι αν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ακίνδυνο, να το πιει.

Το 2015, ο Π.Ο.Υ. ανάφερε την γλυφοσάτη σαν «πιθανός καρκινογόνα στους ανθρώπους». Αν και η έρευνα ήταν περιοριστική, οι υπεύθυνοι βρήκαν ότι η ουσία συνδέεται με την εμφάνιση λεμφώματος Non-Hodgkin.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η γλυφοσάτη αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά 41%. Μία επιπλέον ήττα για την γλυφοσάτη είναι το γεγονός ότι το Βιετνάμ απαγόρευσε όλα τα προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη.

Όπως βλέπετε, αυτό που με μανία υποστήριζαν τα Elleeina™ Hoaxes, αποδείχτηκε λάθος. Για να έρθουμε σε ένα ακόμη παράδειγμα, που είμαι σίγουρος ότι αν ψάξω και άλλα άρθρα τους, θα βρω και άλλες αντιγραφές ή τέτοια λάθη. Έγραψαν τα Elleeina™ Hoaxes ότι ο ισχυρισμός πως ο νέος κορωνοϊός είναι τεχνητός, ή δεν υπάρχει, για να εξυπηρετηθούν διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, καταρρίπτεται από τα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ερευνών, τελικά ο ιός «ξέφυγε» από εργαστήρι της Γιουχάν, κάτι που έλεγε από την αρχή της πανδημίας ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ και τον έλεγαν ψεκασμένο.

Μάλιστα, το ίδιο το Facebook με ανακοίνωση του, δήλωσε ότι σταματάει να μπανάρει κόσμο που γράφει ότι ο ιός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι επικίνδυνα τα Elleeina™ Hoaxes. Γιατί δεν γνωρίζουν πως να κάνουν πραγματική έρευνα και προτιμούν να αντιγράψουν έρευνες άλλων, έτσι για να βγάλουν την δουλειά. Γι’αυτό και το Facebook τους έδωσε και συνεργάτες ή μάλλον αντικαταστάτες, πιθανών να έχουν καταλάβει τι κουμάσια είναι.

Με το να σου λένε ότι κάτι είναι ακίνδυνο, ενώ δεν είναι, τους κάνει επικίνδυνους. Με την αναγνωρισημότητα που έχουν από τον κόσμο και τις πολλές προβολές, ότι και να πουν ο κόσμος θα τους πιστέψει, ακόμη και αν είναι λάθος, γιατί από τα Elleeina™ Hoaxes μόνο λάθος θα βρεις, όπως συνέβει με την υπόθεση Αυγερόπουλου, ή με την υπόθεση ότι ο Bill Gates σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μικροτσίπ για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά τελικά θα χρησιμοποιήσουν ψηφιακά πιστοποιητικά, κάτι που το ανέφερε ο ίδιος ο Gates, αλλά δεν θα αναφερθώ και γι’αυτό, γιατί θα γίνει μεγάλο το video με πηγές κλπ. Στο description θα έχω link από το άρθρο μου στο blog με όλες τις πηγές και τις πληροφορίες.

Κλείνοντας, βλέπουμε ότι οι ίδιοι οι πολεμιστές των Hoaxes, διαδίδουν οι ίδιοι Hoaxes, ενώ επιμένουν για κάτι, χωρίς να το ψάξουν ιδιαίτερα, έτσι επειδή πιστεύουν ότι η αρχική τους άποψη, είναι σωστή και όλοι οι άλλοι λάθος. Και αυτό τους κάνει όπως είπα επικίνδυνους, γιατί ο κόσμος τους πιστεύει και τους θεωρεί αλάνθαστους. Πάλι καλά που δεν πείστεικαν για την αθωότητα του Roundup και να αρχίσουν να το πίνουν επειδή τα Elleeina™ Hoaxes το έβγαλαν αθώο.

Πηγές όσων γράφω, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video μου

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.